sâmbătă, 24 septembrie 2011

Ce trebuie sa stie un viitor crescator de nutrii

Orice intreprindere, pentru a avea un viitor asigurat si eficienta in agricultura, trebuie de la bun inceput sa aiba o baza temeinica.
In cresterea animalelor, acest lucru este cu atat mai valabil, cu cat organismul animal, pentru a putea da tot randamentul de care este capabil, are nevoie de conditii optime de hranire si ingrijire.
Un bun viitor crescator de nutria trebuie sa iubeasca animalele. El trebuie sa aiba un ajutor cu care sa poata face cu schimbul, pentru ca animalele au nevoie sa fie hranite si ingrijite in fiecare zi.
Crescatorul trebuie sa se documenteze, sa citeasca literatura despre cresterea nutriilor si sa tina legatura cu crescatori mai vechi.
Cresterea nutriilor este simpla, dar are si destule amanunte, pe care daca nu le stapanesti, poti avea dezamagiri sau chiar pagube.
Inainte de a procura animalele este bine sa fie amenajat spatiul de crestere, cu custile necesare si loc pentru eventuala extindere. Spatiul de crestere trebuie sa permita evacuarea usoara a apelor uzate.
Procurarea animalelor este bine sa se faca de la o crescatorie cunoscuta, cu animale sanatoase si productive. Pentru aceasta, daca nu se cunosc alte posibilitati este bine sa se apeleze la filialele judetene ale Asociatiei Centrale a Crescatorilor de iepuri si animale de blana, de unde se vor obtine informatii pretioase.
Este recomandabil sa se inceapa cu un numar mai mic de animale: un mascul si trei femele (o familie de nutrii) sau mai bine 2 masculi si 3 femele, pentru a putea in viitor imperechea animalele, fara a face consangvinitate (incrucisare intre frati, parinti si copii).
Deasemenea, este recomandabil ca intr-o crescatorie de nutrii sa se creasca animale de o singura culoare, cel mult doua culori, aceasta pentru a putea asorta mai usor blanurile necesare pentru o haina si mai ales pentru ca in urma imperecherilor libere intre nutrii, sa nu se obtina animale cu o ereditate a culorilor pe care nu o mai poate nimeni stapani sau descurca.
La procurarea tineretului este important de cunoscut stramosii sau cel putin parintii animalelor pe care le cumparam. Daca se procura animale adulte, de exemplu femele care au mai fatat, este necesar de cunoscut numarul puilor fatati, calitatea lor, numarul puilor intarcati, comportamentul si caracterul lor, de evitat fiind animalele agresive. Animalele procurate trebuie sa fie robuste, in stare buna de intretinere, fara par impaslit, vioaie si sa manance bine (proba consumului ratiei).
Deasemenea, este important de stiut componenta ratiei in vechea crescatorie de nutrii, pentru a se da animalelor o furajare asemanatoare si numai treptat sa fie apoi obisnuite cu alte sortimente de furaje.
Toate acestea facute, ramane a va ura spor la treaba.

2 comentarii: