luni, 10 octombrie 2011

Abordarea si contentia nutriilor

Pentru diferitele manipulari ale cresterea animalelor in scopuri zootehnice, igienice, de ingrijire medicala etc este necesar ca animalele sa fie prinse si contentionate.
Abordarea, prinderea nutriei se face cu atentie, pentru a evita muscaturile si zgarieturile si in acelasi timp, pentru a nu rani animalul.
Prinderea nutriei, in padoc si in cusca, se face de coada. Trebuie procedat fara miscari bruste si cu toata atentia, chiar la animalele cunoscute ca foarte blande si chiar la pui. Odata prinsa coada, nu trebuie smucit (se pot luxa vertebrele), dar se va tine ferm, pentru a nu scapa coada din mana, caci animalul trage si se zbate. Se lasa putin sa inainteze si este ridicat imediat de la sol. Aceasta, pentru a nu-i rupe ghearele, daca este prea bine agatat de sol sau de cusca. Apoi, animalul ridicat de la pamant sau din cusca va fi ingrijit cu trenul anterior (picioarele din fata) pe un suport (masa, capacul custii etc), trenul posterior stand in aer.
Nutria mai poate fi sprijinita de antebratul celeilalte maini. Metoda nu este insa prea sigura in agricultura si nutria se sprijina si cu partea laterala a corpului pe pieptul celui care face contentia, putand sa-l murdareasca. O metoda mai sigura, dar mai obositoare, consta in prinderea cozii sau a cozii si a picioarelor din spate cu o mana si alunecarea celeilalte maini pe sub abdomen, pana intre subtiorile membrelor din fata, unde se sprijina degetul mare si mijlociu, iar degetul aratator se plaseaza sub maxilarul animalului, ridicandu-l si imobilizandu-l astfel.
Contentionarea animalelor retive adica agresive se face si cu clestele de contentie sau cu niste scanduri decupate la un cap in forma de potcoava.
Un mijloc comod de fixare pentru examinare, tatuare, cantarire etc il constituie ladita de contentie.
Cantarirea animalelor se poate face si in cusca de transport.
Pentru prinderea animalelor evadate din custile de crestere, se folosesc ladite capcane, in care nutriile fugarite isi cauta adaport, sau niste plase rigide, fixate la capatul unei prajini, foarte asemanatoare cu plasele de fluturi, dar la dimensiuni corespunzatoare.
Pentru evitarea evadarilor definitive este bine ca spatiul de amplasare a custilor sa fie inchis cu un gard din plasa de sarma.

2 comentarii:

  1. Incerc o afacere cu iepuri belgieni. Afaceri sunt multe pe internet despre cresterea animalelor... dar nu toate sunt profibtabile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru blog, astept informatii noi. Crestrea iepurilor

    RăspundețiȘtergere