duminică, 2 octombrie 2011

Despre nutrii 2

Varsta la nutrie se poate aprecia si dupa latimea incisivilor. Nutriile prind hrana cu gura sau mai ales cu labele din fata, o duc la nas, o miros, o duc la gura, o taie cu incisivii prin miscari de forfecare si apoi cu limba o imping intre masele (molari), unde este maruntita si amestecata cu saliva. Hrana este obtinuta prin cultivarea de plante. Mucoasa bucala este alcatuita in asa fel, incat imbraca dintii incisivi si astupa gatlejul, astfel ca animalul poate mesteca sub apa plante acvatice, fara sa inghita apa. Aceasta structura se observa bine cand animalul casca.

Din gura, alimentele ajung prin esofag in stomac, unde se continua framantarea hranei rezultata din agricultura si imbibarea ei cu sucuri digestive. Stomacul are o capacitate de 400-500ml. Digestia se termina in intestin care are o lungime de 5-7m (de 12 ori lungimea corpului) si o capacitate de 2-2.5l.

In zona anala, animalele de ambele sexe au glande pelianale. Nutria defeca deseori in apa. In conditiile unei ratii sarace in nutreturi suculente, cand fecalele sunt mai uscate, nutria aspira in anus apa din bazin, eliminand fecalele cu aceasta autoclisma. Daca apa din bazin nu este schimbata la timp, este murdara, glandele perianale se infecteaza, producand tulburari animalului.

Narile nutriei sunt deservite de muschi puternici, care le inchid etans cand animalul inoata sub apa. Deasemenea, laringele (partea respiratorie a gatlejului) poseda niste membrane care il astupa, cand animalul mananca sub apa.

Sexul la nutrie se poate determina usor, chiar la puii nou nascuti. La femele, organul genital extern (vulva) este asezat langa anus. La mascul, organul genital este asezat la distanta de 1-3-5cm de anus. Testiculele la mascul in greutate de 5-7g, sunt plasate in abdomen sau sub piele, neexistand punga scrotala. Din acest motiv, castrarea este dificila. Penisul, la animalul adult, in repaus este foarte mic, dar in erectie ajunge de grosimea unui creion si lungimea de 15-18cm, terminat printr-un gland (cap) ca un bulb de ceapa cu o prelungire mai subtire.

Ovarele sunt mici, de 0.5g fiecare, de culoare alba-roz, cu suprafata usor neregulata. Oviductele, filiforme, lungi de 10-12 cm conduc ovulele spre coarnele uterine. Se pare ca nu exista un corp uterin, astfel ca cele 2 coarne uterine se deschid prin 2 cervixuri in vagin. Cervixurile sunt inchise de regula, deschizandu-se (largindu-se) in timpul caldurilor, la fatare si in caz de infectii uterine. Datorita acestei conformatii (cervix dublu), la nutrii se poate observa fenomenul de suprafetatie, adica la o gestatie existenta intr-un corn uterin se poate produce o a doua gestatie, de varsta diferita, in celalalt corp uterin.

Glanda mamara la nutrie se compune din 8-10 mamele, dispuse pe partile laterale a corpului, primele pe coaste, ultima in dreptul soldului. Aceasta dispozitie permite puilor sa suga, chiar cand femela este in apa.

2 comentarii:

  1. Multumesc de informarie.Dar as vrea sa aflu nutriile de la o mama ele pot fi lasate pentru totdeauna impreuna sau la un anumit timp musculii trebuie pusi in alta parte?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nutriile de la o mama se imperecheaza?

    RăspundețiȘtergere